Dag 4: Robotane kjem!

Siste dag av Web Summit ga oss solide doser med fremtidssnacks og eksempler på hva lynrask prosessering av data og «state of the art» ingeniørkunst kan avstedkomme.

DJI har i mange år vært ledende innenfor droneteknologi. Deres mantra er at ingeniørene er de nye rockestjernene. Under deres demo på robotscenen var det ikke vanskelig å la seg overbevise om nettopp det. At prima ingeniørarbeid er en kunstart, fikk vi oppleve da selskapet demonstrerte sin nyeste innovasjon – denne gangen på bakken. Robomaster er en grym liten offroader – en educational robot – som barn kan kode selv til å gjøre akkurat det du vil at den skal gjøre. En ypperlig måte å forvandle små barn til ingeniører.

Sjekk Robomaster her:

På en annen scene i det gigantiske konferanseanlegget viste Framestore hvorfor de er en av verdens fremste utviklere av underholdnings- og opplevelsesteknologi. Ved hjelp av mixed reality har de fått dinosaurene på naturhistorisk museum i New York til å leve igjen, gitt Game of Thrones-fans muligheten til å krige med whitewalkers og latt barn kjøre skolebuss på Mars. Månebedotten? Se det spinnville caset her.

Framestore-sjefen Mike McGee viste også frem eksempler på avansert dataanimasjon - CGI på fagspråket. Ved hjelp av et kamera kan du nå få en avatar av deg selv til å kopiere dine eksakte bevegelser i real-time. McGee viste et eksempel der en person holdt et foredrag og hvor avataren replikerte bevegelser og ansiktsmimikk til perfeksjon. Så neste gang du skal holde et foredrag og ønsker helst å være hjemme med familien - kanskje dette er løsningen?

– Tidligere har det vært en utfordring at denne typen dataanimering hemmes av forsinkelse, men nå i det siste har vi lykkes med å nær sagt eliminere dette, fortalte McGee oss.

Fremtidseuforien hadde knapt rukket å legge seg da Eugene Chung fra Penrose Studios  kom på scenen og demonstrerte hvordan man i fremtiden kan møte hverandre i virtual reality, og skape ting sammen.

– Den nye teknologien gjør det fullt mulig å møtes selv om vi ikke er på fysisk samme sted. I Penrose jobber vi slik i dag, sa han.

Men han innrømmet samtidig at det tar tid å endre adferd. Én ting er teknologisk utvikling, enn annen ting er menneskelig tilpasning.

– Det tar tid å tilpasse seg nye formater. Min spådom er at disse løsningene ikke vil være mainstream før om minst ti år, sa Chung, som også spådde at muligheten til å være tilstede et helt annet sted også vil transformere filmbransjen, og resten av underholdningsindustrien.

– Et interessant aspekt ved dette er at vi kan få en ny type artister og skuespillere som omfavner dette. Da stumfilmens epoke var slutt på 1940-tallet, vokste det frem en ny type skuespillere som behersket lydfilmen i større grad. Dette vil vi se nå også. Teknologi forandrer kunstneriske disipliner, og det endrer spillereglene for hva som er god underholdning, sa Chung.

Da Boston Dynamics kom på hovedscenen med en skinnende gul robothund på tampen av Web Summit 2019, var teknologioptimismen komplett, og alvoret som preget starten av konferansen, fullstendig glemt.

For jammen er fremtiden et spennende sted. La oss dra dit. Nå!

Dag 3: Innhold er konge - og gjennomføringen er slottet

New York times er anerkjent over hele verden for sin prisvinnende journalistikk, og det er ingen hemmelighet at også deres T Brand Studio høster anerkjennelse når det kommer til innholdsmarkedsføring.

Graham McDonnell er internasjonal kreativ leder for T Brand Studio - og delte broderlig sine råd om innholdsmarkedsføring til en fullsatt sal med det treffende navnet ContentMakers.

De som trodde at de skulle få oppleve noe revolusjonerende om innholdsmarkedsføring, ble nok skuffet. Men repetisjon er viktig når ting skal bli bra, og la oss være ærlig; innholdsmarkedsføring slik vi kjenner den fra Norge er ikke friskmeldt. Så det å lytte til herr McDonnell var slett ikke skuffende, men en viktig gjentakelse på hvorfor vi jobber med innhold i så mange kanaler.

Selv beskriver McDonnell at god innholdsmarkedsføring er som subtil produktplassering, som bare er der og ikke gjør skade på egen merkevare i uttaket.

Og det mangler ikke på gode råd, og viktige ting å huske på hvis du som merkevare skal gjøre en god jobb på innholdssiden.

Så her kommer vår tolkning av rådene fra Graham McDonnell i kronologisk rekkefølge:

  • “Vi må slutte å avbryte det folk er interessert i og være det folk er interessert i.” I en perfekt verden er innholdsmarkedsføring noe som ser ut, høres ut som og som fungerer sammen med – i dette tilfellet NYTs eksisterende innhold. Det eneste som tilsynelatende er forskjellen er at en merkevare har betalt for å være der.
  • “Historiefortelling” er stort om dagen, og alle ønsker seg det. På samme måte som all annen kommunikasjon er det viktig å faktisk ha en historie, og tenke på det før vi som merkevarer vurderer hvilke virkemidler vi skal ta i bruk for å formidle innholdet. Og historiefortelling har en ganske enkel formel i tre steg:
  • Introduser et bærende element, som gjør at du som mottaker kan kjenne deg igjen - presenter en utfordring og til slutt avslør resultatet. Eksemplet Graham McDonnell bruker er fra Spania og en reklame for det nasjonale lotteriet. Har du ikke sett den, anbefaler vi deg og bruke 3 minutter på denne nydelige animasjonsfilmen.
  • “Innholdsmarkedsføring er som en første date, Hvis du bare prater om deg selv, vil det mest sannsynlig aldri bli en date nummer to.” Den store feilen merkevarer ofte gjør er å kun prate om seg selv, uten å identifisere målgruppens behov.
  • “Gjennomføring er like viktig som historien, men den er ikke et substitutt”. Så moralen er kanskje: Det hjelper ikke å sminke en gris, og tro at den kan bli til en skjønn havfrue.
  • Gjør innholdet visuelt, få det til å bevege seg, gjør det interaktivt og gjør det åpenbart.

Til syvende og sist handler det om å finne en god historie, gjennomført på den riktige måten for å kunne skape en magisk opplevelse for målgruppene.

Hør hør Captain Obvious! På samme måte som en god historie kan den aldri gjentas nok.

Hele foredraget kan du se her:

Dag 2 - «Pensjonerte idrettsstjerner og begrepet tillit side om side»

En hel dag med pitcher fra start-ups som skal erobre verden, pensjonerte idrettsstjerner med nye investeringer i tech og ikke minst Facebook som skal demokratisere finansrådgivning går mot slutten.

Temaene er mange og store. Utfordringen ligger ikke i antall nye tanker og idéer – men kanskje heller i om vi faktisk tror på noe av det som blir sagt?

Derfor var det befriende med Katherine Maher, CEO i Wikipedia, sitt foredrag om det å bygge en felles fremtid basert på åpenhet og samarbeid.

Wikipedia har siden oppstarten i 2001 vært med på å demokratisere kunnskap til hele den tilkoblede verden. En kunnskap som har kommet mange til gode: fra 2. klassingen som for første gang entret Internett fra skolebiblioteket, til journalisten i den døende lokalredaksjonen eller for oss som jobber i byrå. En enorm kilde til kunnskap bygget opp av alle – for alle.

Katherines foredrag begynte med det enkle spørsmålet: Hvem i denne salen har brukt Wikipedia?

En samlet Atlice Arena rakk opp hånden.

Men spørsmålene skulle straks bli vanskeligere: er verden i en kunnskapskrise?

I en verden preget av falske nyheter, alternative stemmer og døden over sannheten skulle man kanskje tro det? Med over 100 millioner brukere hver eneste måned, er det ikke kunnskapskrise som er riktig definisjon, men at verden tilsynelatende er i midt i en tillitskrise.

Den usynlige infrastrukturen

Maher påpekte videre at tilliten er en essensiell funksjon for at vårt etablerte samfunn faktisk skal fungere. Vi stoler i utgangspunktet på myndighetene, menneskene vi møter, vitenskapen og at pengene i lomma har en verdi. Vi mennesker forventer også at verden fungerer uten at vi bruker så mye tid over å reflektere over tematikken. – Tilliten er dermed den usynlige infrastrukturen som gjør at vår globaliserte verden fungerer. Uten tillit vil verden som vi tar for gitt slutte å fungere, sier hun videre.

Og Maher har muligens rett når hun påpeker at vi lever i en tid med tillitskrise.

Hypotesene er i hopetall og unnskyldningene er mange. Alt fra økonomiske utfordringer, korrupsjon, samt konspirasjonsteorier om en maktelite som ikke ønsker oss mennesker det beste.

Vi snur ryggen til demokratiene, den frie pressen og vitenskapen. Vi tror heller på våre bekjente som på mange områder ikke kan dokumentere om det de sier er sant.

Med fare for at dette blir en hyllest av Wikipedia, og en upartisk oppsummering av en opplevd tillitskrise, så føles det allikevel så nært på kroppen når Maher står foran et publikum i tusentall og forteller oss at vår verden står i brann.

Dagens "lille" oppfordring

Og etter å hørt på sjefen i Wikipedia er det vanskelig å ikke dele mange av hennes ytringer – og konkludere sammen med henne: når krisene er som størst viser mennesker seg fra vår mest humane side. Og uansett hvor naivt det muligens måtte høres ut, er det kun sammen vi kan løse de store utfordringene vi står ovenfor. Sammen kan vi gjenskape tilliten til demokratiet, til pressen og til vitenskapen. Alt annet vil måtte imøtekommes med spørsmål. Så vår oppfordring er enkel: vær den som alltid stiller spørsmål om hvorvidt det du hører og leser er fakta.

Endringer starter i det små, men det er kun når vi blir mange nok at vi kan redde verden - eller Wikipedia om du vil.

-----------

Dag 1 - «Snowden: GDPR løser ikke problemet»

Varsleren Edward Snowden var et dystopisk høydepunkt på første dag av Web Summit.

Da Paddy Cosgrave startet Web Summit for 10 år siden, var det med en visjon om å bringe folk – startups, tech-giganter og andre som jobber med teknologi – sammen. I 2019 vet vi at konnektivitet også har en slagside, og den ble vi minnet på da varsleren Edward Snowden virtuelt koblet seg på via en kryptert linje til en fullpakket hovedscene mandag kveld. Den bokaktuelle Snowden satte tonen – en mollstemt sådan:

- Hva gjør vi når samfunnets mektigste institusjoner har blitt de minst ansvarlige? innledet Snowden i kjent stil, og ble videre spurt om hva han selv opplever som de viktigste utviklingstrekkene innenfor teknologi siden den tidligere NSA-offiseren gikk i eksil for et halvt dusin år siden:

- Det vi ser som et økende problem er at Google, Amazon og Facebook sine forretningsmodeller er basert på et misbruk av borgernes rettigheter til det personlige og private. Men det virkelige problemet er at myndighetene har legalisert dette misbruket. Befolkningen er blitt sårbar på bekostning av de privilegier som disse selskapene har fått, sa Snowden.

Ikke databeskyttelse, men datainnsamling som er problemet

Den tidligere etterretningsoffiseren ble deretter spurt om hans synspunkter på EUs personvernforordning GDPR (General Data Protection Regulation).

- GDPR er et godt første steg. EU har satt en ny standard, og det er meningsfullt. Men hvis du spør meg om jeg synes det er den riktige løsningen på de problemene vi ser i dag, så er svaret nei. Feilen ligger i navnet. Problemet i dag er ikke databeskyttelse, det er datainnsamling. Reguleringen av databeskyttelse tar forbehold om at datainnsamlingen har vært gjort på riktig måte. Det betyr i praksis at det er i orden å overvåke borgerne så lenge dataen som er samlet inn ikke lekker ut og misbrukes. Men er det noe vi har lært siden 2013 (året da Snowden gikk ut offentlig, journ. anm) så er det at alt og alle lekker.

– Data i seg selv er ikke harmløst, det er heller ikke en abstrakt størrelse når det handler om mennesker. Det er ikke data som blir misbrukt, det er menneskene som eier dataene som blir utsatt for overgrep. Grunnen til at dette er et problem, er at vi er nødt til å stole på alle som har en rolle i det nettverket vi bruker i kommunikasjonen mellom oss, enten de heter Huawei eller Nokia, enten de har laget telefonene våre, eller drifter aksesspunktene som kobler oss sammen. Denne sårbarheten vil fortsette å eksistere frem til vi fundamentalt restrukturerer internett slik vi kjenner det, sa Snowden.

Han snudde perspektivet.

- Istedetfor at tech-selskapene ber oss borgere om stole på dem, bør de bevise hvorfor vi ikke behøver å gjøre det. Kommunikasjonen mellom folk skal ikke behøve å være avhengig av deres tillit, avsluttet Snowden.

Dagen forøvrig inneholdt også innlegg fra Huawei, Jaden Smith (sønnen til Will Smith) og et knippe spennende startups. Opptak av alle innleggene kan sees her:

Bildene fra konferansen er hentet herfra.
-----------

Dag 0 - «På plass i Lisboa»

Sindre og Kyrre her – på plass i Lisboa. Den neste uken byr vi på inspirasjon og provokasjon fra verdens største teknologikonferanse – Web Summit.

Siden 2009 har Web Summit bygget seg opp til å bli en møteplass for alle som er opptatt av hvordan teknologien griper inn i stadig flere samfunnsområder. Over fem dager samles 70 000 mennesker fra hele verden i Lisboa for å se inn i spåkula og diskutere hvor vi er på vei – enten vi snakker om markedsføring, journalistikk, selvkjørende biler, stordata, kunstig intelligens, klima eller kreftforskning.

Web Summit er stedet å være for å la seg overvelde av inntrykk, og forhåpentligvis kunne samle trådene slik at man kan reise herfra noen tanker rikere.
Den neste uken vil våre utsendte to fortelle hva som skjer og rapportere hjem. Følg med videre – eller «acompanhar» – som de sier i klippfiskens mekka!