Kommunikasjonsstudier i dag omfatter mange ulike linjer fra forskjellige utdanningsinstitusjoner i Norge og utlandet. I Nucleus ser vi at en kombinasjon av spesialisering og relevant arbeidserfaring er viktig for alle som ønsker å prøve seg i denne bransjen.

I Nucleus har vi ansatte med ulik faglig bakgrunn og erfaringer. For et kommunikasjonsbyrå som ønsker å svare på ulike kommunikasjonsutfordringer med helhetlige løsninger, er det nødvendig å ha en mangfoldig stab, bestående av folk fra forskjellige disipliner. Hos oss finnes alt fra økonomer og journalister til medievitere og fotografer.

Når du velger studieretning, stiller man seg som regel to spørsmål:

  • Synes jeg dette er interessant?
  • Får jeg meg jobb?

Uansett om du velger å utdanne deg som designer, fotograf, tekstforfatter, markedsfører eller webutvikler, trenger du ikke nødvendigvis vente til du har vitnemålet mellom hendene for å kalle deg dette. Veldig få stillinger har «beskyttet tittel» i kommunikasjonsbransjen. Hva du gjør på fritiden er derimot et viktig tilskudd til utdanningen din for å bli kjent med bransjen før du skal vise hva du er god for på ordentlig.

– Et akademisk grunnlag er kjempebra, men mitt tips er å prøve å jobbe praktisk med det du synes er gøy underveis i studietiden for å være bedre rustet til arbeidslivet, sier Malin Øieren Holter, digital rådgiver i Nucleus.

– Studiet du velger bør være noe du interesserer deg for, og hvor interessen og engasjementet ditt kan bidra til å forme den fremtidige arbeidsplassen din, sier hun videre.

Malin har, sammen med kollegaene Jostein og Magnus, relativt nylig lagt studiene på hyllen for å begynne i arbeidslivet. Alle tre jobber i Nucleus, men har helt ulik bakgrunn:

Malin: Markedsføring fra Høyskolen Kristiania

Jostein: PR og kommunikasjonsledelse ved BI Nydalen.

Magnus: Medievitenskap fra UiB

Nedenfor har vi samlet tre tips til en kommunikasjonsstudent som snart skal ut i arbeidslivet

1. Bruk fritiden fornuftig

Felles for alle studieretninger er friheten man får ved siden av skolen. Mange benytter denne friheten til ren fritid, mens andre tar del i studentorganisasjoner for å spisse kompetansen eller bare oppleve noe gøy og sosialt. Andre snakker om nettverksbygging. Selv om begrepet i seg selv kanskje kan virke litt kynisk for enkelte, ligger det en verdi i å by på seg selv, og å være en del av noe større:

– Å være med i en studentorganisasjon betyr mer enn bare arbeidet du gjør der. Du blir kjent med folk som driver med det samme som deg, og man lærer av hverandre hele tiden. Gjennom mitt arbeid med studentkonkurransen KommCase ved BI, ble jeg kjent med Nucleus. Deretter fikk jeg jobben som kommunikasjonsrådgiver gjennom å bli kontaktet på LinkedIn, sier Jostein Granås.

2. Legg tunnelsynet på is

Med innlevering og eksamenstid som førsteprioritet er det lett å få et «akademisk tunnelsyn». Samtidig kan det være smart at du iblant løfter blikket og ser hvilke muligheter du har. Dersom du for eksempel har en deltidsjobb ved siden av studiene – sjekk ut hvilke muligheter du har for å påvirke hvordan denne jobben gjøres rent kommunikasjonsmessig.

– Selv tok jeg initiativ på deltidsjobben min i klesbutikk under studiet til å jobbe med digital

markedsføring ved å opprette og drifte sosiale medier for merkevaren. Det lærte jeg utrolig mye av, sier Malin.

3. Kunnskap er verdt det

I tillegg til å bruke fritiden fornuftig, vil kunnskapen og erfaringen du tilegner deg ved å være interessert i et fag alltid være en vinner. Å gå inn i en ny jobb, kanskje som helt ny i arbeidslivet, vil være langt tryggere med relevant og faglig bagasje. Samtidig kan det noen ganger være vanskelig å alltid se sammenhengen mellom pensumlisten og din foretrukne jobb.

– For min del husker jeg godt da vi hadde algebra på ungdomsskolen, og folk flest stilte seg spørsmålet: «Hva skal jeg egentlig med dette?». Det samme tenkte jeg da jeg studerte, og plutselig måtte lære om sosiologen Pierre Bourdieu og et såkalt «sosialt rom». I senere tid har jeg faktisk både i jobben og på fritiden fått god bruk for Bourdieu, sier Magnus, som nå jobber som kommunikasjonsrådgiver her i Nucleus.

Har du spørsmål om forholdet mellom studier og arbeid med kommunikasjon?

Gi lyd fra deg til jostein@nucleus.no