Noen kamper er verdt å ta

Skal en påvirke holdninger og atferd må man kommunisere både til hode og hjerte. Det kan det virke som vi lyktes bra med i vår kampanje «Noen kamper er verdt å ta» for Trygg Trafikk og If. God historiefortelling går nemlig aldri av moten.
Snurr film!
OPPDRAG

Påvirke foreldre til å sikre barn i bil bakovervendt til de er minst 4 år

Heldigvis dør nesten ingen barn i trafikken lenger. En av årsakene til det er at nordmenn har blitt flinke til å sikre barn i bilen. Studier viser at risikoen for alvorlig skade eller dødelig utfall i bilulykker for barn under fire år, reduseres med 90 prosent dersom barnet er sikret i bakovervendt sete.

Til tross for anbefalingen om at barn bør sitte bakovervendt til de er minst 4 år, er det fortsatt mange som snur barnet før. Trygg Trafikk og prosjektpartneren if ga oss derfor i oppdrag å utvikle en kampanje som skulle øke kunnskapen og påvirke foreldre til å sikre barna bakovervendt til de er minste 4 år gamle.

Basert på innsikt fra Trygg Trafikks spørsmål- og svartjeneste utviklet vi en hypotese om at det i hovedsak er to grunner til at foreldre ikke sikrer barna bakovervendt: Mangel på kunnskap og unnskyldninger som «det er bare en kort tur», «det er for lite plass», eller «barnet mitt blir bilsyk av å sitte feil vei». Vi testet disse hypotesene – og fikk dem bekreftet – ved hjelp av en befolkningsundersøkelse.

LØSNING

Hverdagskampen du ikke bør tape

Alle småbarnsforeldre kjenner på de små daglige kampene med sine barn. Flere ganger om dagen står man overfor valget om å ta kampen eller la være. Vi utviklet derfor konseptet #voksenpoeng og idéen «Noen kamper er verdt å ta».

Vi ønsket å vise småbarnsforeldre at vi skjønner at det er mange kamper å ta, og at det er helt greit å gi etter i mange situasjoner, men om det er én situasjon hvor du skal ta kampen med barnet, er det den om hvilken vei barna skal sitte i bilen.

Da kampanjen hovedsakelig skulle gå i sosiale medier, valgte vi film som fortellerspråk, og utviklet en historie som skulle skape gjenkjennelse til disse hverdagskampene i målgruppen.

Målgruppen ble nådd gjennom en multikanal-strategi for Facebook, Youtube og Snapchat. For Snapchat utviklet egne kanaltilpassede versjoner av kampanjefilmen.

I tillegg utviklet vi nettstedet www.bilstolvelgeren.no som skulle gjøre det enklere for foreldre å finne riktig bilsete til barna sine.

Vi støtte også kampanjen med tradisjonell PR basert på funnene fra befolkningsundersøkelsen.

RESULTAT

Budskapet som gikk viralt

Kampanjefilmen gikk rett til hjertene på målgruppen. I løpet av kun få timer etter at den ble publisert på Facebook gikk den viralt, og etter 24 timer hadde flere enn 170 000 mennesker sett filmen organisk. Det genererte mediedekning i seg selv.

Fire uker etter kampanjen målte vi effekten av kampanjen gjennom en ny befolkningsundersøkelse:

7 av 10 i hovedmålgruppen mener kampanjen har gjort det mer sannsynlig at de vil sikre barn bakovervendt i bil til de er minst 4 år.

6 av 10 sier kampanjen har gjort dem mer bevisst på riktig sikring av barn i bil

5 av 10 mener kampanjen ga dem ny kunnskap

Kampanjen nådde ut til mer enn en fjerdedel av den norske befolkningen (1,4 millioner), og filmen ble sett over 1 million ganger.

5048 mennesker brukte Bilstolvelgeren under kampanje-perioden.

Vi sikret også mediedekning i VG og 25 andre nasjonale og lokale medier, med en total rekkevidde på 822 487 mennesker.

1 400 000 i rekkevidde på video
822 487 i rekkevidde i media
1 000 000 videovisninger

Se filmen her:

Kunde

Trygg Trafikk

Tjenester

Samarbeidspartnere

Priser og utmerkelser

  • Excellence Awards 2019

    Excellence Awards 2019

    Gullmedalje