Norgesdrømmen som ga 1 000 nepalesere synet tilbake

Dette er historien om hvordan én ansatt som drømte å gå Norge på langs resulterte i bedre helse og økt samhold på en hel iskremfabrikk, og at 1000 blinde mennesker i Nepal fikk synet tilbake.
Snurr film!
OPPDRAG

En drøm blir virkelighet

Mekaniker Jan Henningsen ved Hennig-Olsen Is sin fabrikk i Kristiansand er nesten helt blind. Etter å ha møtt den historiske polfareren Astrid Furholt, som i 2018 ble verdens første kvinne til å følge Roald Amundsens rute til sydpolen, ble han sterkt motivert til å realisere drømmen om å gå Norge på langs – på tross av sine synshemninger.

Norgesdrømmen ble begynnelsen på eventyret «Norge på langs med Jan», som startet 1. juni på Nordkapp. I forbindelse med turen ble Blindeforbundet kontaktet og tatt med som sponsor-samarbeidspartner. Målet med prosjektet var å bygge samhold og stolthet internt i Hennig-Olsen Is, samt bidra til mer daglig aktivitet blant de ansatte på fabrikken.

Et delmål var å samle inn mest mulig penger til Blindeforbundets iCare-prosjekt for å hjelpe dem å gi unødvendige blinde synet tilbake. Et annet delmål var naturligvis å samle inn så sanse- og smaksinntrykk fra hele landet til utvikling av nye, spennende iskremer.

LØSNING

Jo mer de gikk, desto mer penger gikk til Blindeforbundet

Det ble en tøff start på Jans eventyr i 0 grader, regn og sur vind, men etter hvert kom det flotte 2018-sommerværet og humøret steg betraktelig. Jan gikk nesten tre mil hver dag, i de tre lange månedene han var på tur sørover. Underveis hadde han følge av ti spreke kollegaer fra Hennig-Olsen Is.

Etter hvert som Jan tilbakela mil etter mil på kyst- og landeveier ble han invitert inn på mange kaffebesøk til folk han traff langs veien, som både hadde lest og hørt om det spennende prosjektet hans. Vi ordnet en rekke intervjuer for Jan langs landeveien, og i sosiale medier fikk vi hundrevis av tips til hva Jan burde smake av lokale spesialiteter langs ruten.

Samtidig var over 100 kolleger ved iskremfabrikken ute og gikk og samlet skritt i støtte til Jans ferd.

RESULTAT

«Norge på langs med Jan» ga 1 000 mennesker synet tilbake

Vi har mange friskuser og godt trente eventyrere i Norge, men vi våger påstanden om at det ikke er mange av dem som ville lagt ut på en 2800 kilometer lang gåtur langs norske veier med bare 10% syn.

Ferden til Jan resulterte i hele 43 presseklipp, inkludert innslag på TV, radio og landsdekkende medier som TV2 og lokalmedier fra Nordkapp til Kristiansand.

Blindeforbundet mottok 300 000 kroner til sitt viktige arbeid med å gi synet tilbake til mennesker i u-land som er unødvendig blinde. Helt konkret betyr det at 1.000 unødvendige blinde mennesker i Nepal får synet tilbake.

Et mer meningsfylt resultat av Jans drøm kan vi knapt tenke oss.

En undersøkelse gjennomført etter at prosjektet ble avsluttet viser også at:

35% hadde kommet i bedre form av prosjektet.
85% av de ansatte i Hennig-Olsen Is mener at «Norge på langs» har gjort dem mer stolte av å jobbe i selskapet.
85% av de ansatte sa at «Norge på langs» var et vellykket eller svært vellykket prosjekt.
82% oppga at de skulle fortsette med aktiviteter for å holde seg i god fysisk form også etter at prosjektet var over.

Kunde

Hennig-Olsen Is

Tjenester