Voksne er for dårlige til å bruke refleks

Det fikk vi i oppdrag å gjøre noe med fra Trygg Trafikk. Se vår siste reflekskampanje her.
Bakgrunn

Voksne dropper refleksen

Har du noen gang droppet refleksen fordi «du skal bare en kjapp tur på butikken» eller fordi du «skal bare rett ned til bussen»? Da er du ikke alene. Undersøkelser fra Trygg Trafikk viser at voksne altfor ofte dropper refleksen.

For tredje året på rad fikk Nucleus i oppdrag å utvikle en reflekskampanje for Trygg Trafikk der målet er å få alle, også voksne, til å huske refleksen når de går ut døra.

Løsning

Tre filmer skreddersydd for sosiale medier

– Barn er flinkere til å bruke refleks. Vi ville derfor bruke barn som påvirkningsagent samtidig som vi spilte på humor og det uventede, forteller Øystein Berntzen, seniorrådgiver i Nucleus.

Uttaket ble tre filmer skreddersydd for sosiale medier. Hele innspillingen ble gjort på en ettermiddag der filmteamet fra Både Og jobbet iherdig mot klokka for å rekke alle utescenene før det ble bekmørkt.

– Det er uforutsigbart å jobbe med barn på sett. Kombinert med et snevert tidsvindu var jeg spent på hvordan innspillingsdagen ville bli, sier Berntzen.

– Heldigvis hadde vi gjort helt riktig casting, skuespillerne leverte enestående, manus fungerte og Både Og var svært profesjonelle, slik at vi fikk alt vi trengte på rekordtid, fortsetter han.

Alle filmene er under tretti sekunder og spiller på samme fortellergrep og humor. Ta en titt og bli inspirert til å bruke refleks, du også!

– Vi er kjempefornøyde med leveransen. På en lettbeint og morsom måte fikk vi skapt oppmerksomhet rundt et viktig budskap som vil redde liv. Nucleus forstod hva vi ønsket, og sammen med Både Og ble kampanjen en fulltreffer vi ønsker å bruke igjen neste reflekssesong, sier Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk.

Dette var en sjeldent morsom jobb, sier Berntzen.

Resultat

Flere sier de er mer bevisst på refleksbruk

– Det var ekstremt viktig å tenke stoppeffekt. Er det en ting vi vet, så er det at folk scroller fort over innhold som ikke fanger oppmerksomheten de første sekundene, sier Berntzen.

Nettopp stoppeffekten var derfor et viktig nøkkeltall å måle etter, fra konseptutvikling til produksjon og ferdigstilling. I praksis målte vi stoppeffekt som antall visninger, der brukeren stopper opp og ser på annonsen i mer enn tre sekunder.

Nasjonalt fikk vi en stoppeffekt på 43 prosent, og hele 40 prosent av brukerne vi nådde så 75 prosent eller mer av filmene.

I tillegg fikk vi hele 390 delinger av filmene. Det ser vi sjeldent på betalte annonser.

– Dette er tall vi er veldig fornøyde med. Med humoristisk og spisset innhold fikk kampanjen spesielt høyt innleggsengasjement. Vi hadde 270.000 som mål, men etter endt kampanje kunne vi telle hele 1.042.095 innleggsengasjement, forteller Magnus Ruud Johannesen, digital medierådgiver i Nucleus.

– Vi er selvfølgelig glade for at kampanjen gjorde suksess i sosiale medier, men vi er kanskje enda mer stolt over å ha bidratt til at flere husker refleksen på vei ut døra, sier Berntzen.

En undersøkelse fra YouGov viser nemlig at hele 43 prosent sier at kampanjen påvirket til et mer bevisst forhold til bruk av refleks.

Etter suksessen har Trygg Trafikk valgt å gjenbruke samme kampanje neste år.

– Når noe fungerer så godt er det viktig å utnytte hele potensialet. Jeg ser frem til å se hvordan kampanjen fortsetter å øke refleksbruken til neste år, avslutter Berntzen.

Reflekskampanjen er bare en av flere kampanjer vi har utviklet for Trygg Trafikk. Les om kampanjen vår for å få flere til å bruke sykkelhjelm her.

Vil du lære mer om kampanjeutvikling?

Slik lager vi kampanjer i Nucleus.



Kunde

Trygg Trafikk

Tjenester