1. april 2025

Hvordan bli bedre på presentasjoner? Her er fem gode råd.

Skrevet av Audun Fegran Kopperud

Presentasjonsteknikk er ferskvare og krever jevnlig trening. Med noen enkle grep kommer folk til å høre etter og kjøpe budskapet ditt!

Mann i dress som smiler og gestikulerer foran en kvinne sett bakfra. I et kontorlandskap.

– Hvis du skal involvere og engasjere medarbeiderne dine, er det helt avgjørende at du klarer å presentere stoffet slik at du får med deg folk, sier Leif Iversen.

Han er seniorrådgiver i Nucleus og har mer enn 30 års erfaring som foredragsholder og debattleder. Leif en av våre foretrukne rådgivere for ledere som søker råd om hvordan budskap presenteres på en engasjerende måte.

Flere ganger i måneden gjennomfører vi i Nucleus foredrag og kurs i presentasjonsteknikk for våre kunder, og forespørselen er økende. Eksempler på kunder er Statens vegvesen, Tietoevry, Tekna, Norsk Lektorlag og Direktoratet for byggkvalitet.

Samspillet mellom budskap og presentasjon

Leifs opplevelse er at kursene vekker til live en egenskap som hos mange har ligget brakk.

– Presentasjonsteknikk er et av de viktigste verktøyene for ledere. Og det er alt for få av dem bevisst på, sier han

Dette er ferskvare og noe man må trene på jevnlig. Presentasjonen må tilpasses fra gang til gang, og hvis du ikke øver er det en tapt mulighet for deg som skal presentere, mener Leif.

En god presentasjon gir større sjanse for at du får gjennomslag for ideene og forslagene dine. En annen ting er at mottakerne kan gi deg gode råd og innspill du kanskje ikke hadde tenkt på.

– Hva er viktigst, presentasjonen eller budskapet?

– Budskapet er alltid viktigst, men folk får ikke med seg budskapet om du ikke fremfører det riktig. Samspillet mellom de to delene er essensen i dette.

Leifs fem gode råd for en god presentasjon

  • Konteksten
    Hva er bakgrunnen for det du skal presentere? Har saken vært gjenstand for debatt i bransjen eller media? Er det en lokal kontekst du bør være oppmerksom på eller som du kan bruke som utgangspunkt? Finnes det en felles plattform mellom deg og tilhørerne?
  • Tilhørerne
    Hvem er de du skal snakke til og hva slags bakgrunn har de? Hva kan de om temaet? Er de motstandere eller tilhengere av det du skal presentere?
  • Formålet
    Hva er formålet med presentasjonen? Skal tilhørerne lære noe, vil du ha råd, skal de engasjeres, skal du selge de noe eller vil du ha de til å vedta noe?
  • Hva er hovedbudskapet ditt?
    Lag et spisset budskap, helst i en setning, som er det du vil at tilhørerne skal huske etter å ha hørt på presentasjonen - et etterlatt inntrykk. Start gjerne presentasjonen med hva som er ditt hovedbudskap, bruk presentasjonen til å begrunne budskapet med både fakta og følelser, og til slutt gjenta budskapet.
  • Hvordan skal du presentere det?
    Historien og budskapet ditt er selvsagt det sentrale ved enhver presentasjon, men din non-verbale kommunikasjonsform kan faktisk avgjøre om tilhørerne får det med seg og blir engasjert. Det betyr at stemmebruk, blikk og kroppsbevegelser betyr mye.
Ung kvinne som står foran en skjerm og presenterer.
POPULÆRT TILBUD: Stadig flere kunder booker seg inn på kurs i presentasjonsteknikk med Nucleus.

Trening foran kamera

Vi får stadig gode tilbakemeldinger på kurset i presentasjonsteknikk, som vi tilbyr. Leif forteller at kundene setter pris på et konkret verktøy som de kan bruke i det daglige. En annen positiv erfaring mange tar med seg, er treningen foran kamera.

– Vi bruker ofte kamera når vi trener. Hvordan du legger frem budskapet er en ting, men den non-verbale kommunikasjonen med blikk, hender og hvordan du står er kjempeviktig. Mange får en aha-opplevelse når de ser seg selv på video, opplyser Leif.

I tillegg til at han hjelper andre, merker dessuten Leif at han selv blir en bedre presentatør av å holde kursene.

– Hvis jeg holder to kurs på samme uke blir det andre alltid bedre. Da er jeg bevisst på å lære av feilene fra noen dager før, avslutter han.

Vil du bli bedre på å presentere? Ta kontakt med Leif!