Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse er et nyopprettet direktorat som omfavner seks tidligere direktorater. Nucleus fikk jobben med å lage en ny, samlet visuell identitet.
Nucleus har hatt en rammeavtale med Kompetanse Norge, et direktorat under Kunnskapsdepartementet, i tre år. I løpet av den tiden har vi levert nettsider, kampanjer, digitale læreverktøy, design, tekst og foto.
Kompetanse Norge har hatt en spennende reise disse årene. En av de viktigste oppdragene Nucleus har gjennomført så langt, var da regjeringen i 2021 bestemte at Kompetanse Norge skulle slås sammen med fem andre direktorater for å danne Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Da fikk Nucleus oppdraget å lage ny logo, visuell profil, designmanual og senere implementere den nye profilen i rapportmaler, skilt og profilerings-/markedsmateriell.
– Det var en utfordrende oppgave da alle seks direktorater allerede hadde en visuell profil de var knyttet til fra før. Verdiene måtte samles for å utvikle en felles kultur og merkevareverdi, forteller Eva Storbråten, prosjektleder og storkundeansvarlig i Nucleus.
– I tillegg skulle logoen være på nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk i tillegg til nynorsk, bokmål og engelsk. Det er en stor utfordring å lage en logo som fungerer på alle språk, legger hun til.
For HK-dir var det viktig at den nye visuelle identiteten skulle fortelle sluttbrukerne, rammesetterne og andre aktører hvem direktoratet er, og hva de gjør.
Nucleus fikk beskjed om at den visuelle identiteten skulle være troverdig, unik, meningsfull, relevant, fleksibel, tidsriktig og skape begeistring og inspirasjon.
Med disse føringene startet arbeidet med å utvikle ny logo, fargepalett, typografisk stil, støtteelementer, bildestil og merkearkitektur.
I arbeidet med ny visuell identitet tok Nucleus i bruk det nye direktoratets merkepyramide og verdier. Som en del av innsiktsfasen var det naturlig å gå gjennom logoene til en rekke andre direktorater.
Logoen er enhver organisasjons viktigste signatur og skal skape gjenkjennelse i all kommunikasjon. Det skal ikke være tvil om hvem som er avsender, og det er viktig at signaturen fremstår tydelig og er godt lesbar for alle målgrupper.
– På bakgrunn av innsikten og merkepyramiden anbefalte vi å utvikle logo med et frittstående, gjenkjennelig symbol som kunne sammenstilles med forkortelsen HK, forklarer Storbråten.
– Monogrammet «HK» har en solid struktur, men er samtidig åpen og i utvikling. Det gjenspeiler samfunnsoppdraget til HK-dir, sier Storbråten.
Hjørnene i byggeklossene er avrundet for å skape et mykere uttrykk.
– Det var også viktig for oss å få gjennom en sterk fargepalett med klare og lyse farger, men med noe mørkere, mer dampende toner for balanse og tyngde. Det gjør den visuelle identiteten nyskapende, relevant og unik, forklarer Storbråten.
Se hele profilen på hkdir.no
– Også typografisk stil og fargevalg er bygget på de nye verdiene til direktoratet, forklarer Storbråten.
Typografien har avrundede, myke former og er ren, tydelig og tidsriktig. Fargepaletten består av sterke farger som skiller seg ut og skaper en gjenkjennelig profil. I tillegg ble det lagt opp duotone fargekombinasjoner i designmanualen som kan brukes på bilder i profileringsmateriell og skape et fortellende og relevant uttrykk.
– Vi hadde kun fire måneder på oss til å få på plass en ny profil og allerede i det første møtet med Nucleus opplevde vi at dialogen var god med gjensidig forståelse for hva bestillingen innebar og hvor vi ville. Designer Øydis Fjørtoft leverte godt begrunnede skisser, og prosjektleder Eva gjorde at vi følte oss trygge gjennom hele prosessen, forteller Anne Katrine Rognerud, seniorrådgiver i HK-dir.
– I løpet av få måneder fikk vi levert en helhetlig, strategisk designjobb for nyopprettede HK-dir. Vi leverte både selve designet, tekst til profilmanual og foto, sier Storbråten.
I tillegg utviklet Nucleus en midlertidig landingsside til alt det praktiske rundt sammenslåingen var på plass.
– Vi er veldig fornøyde med både prosessen og sluttresultatet. Den nye profilen er godt mottatt i hele organisasjonen, og har bidratt til at vi har fått en sterk identitet å bygge videre på både internt og eksternt, forteller Rognerud fra HK-dir.